Jeśli nie jedliście jeszcze babki herbacianej to polecam ten przepis. Babka rozpływająca się w ustach z rodzynkami i skórką z cytryny. Idealna do wieczornej herbatki. Przepis z mojego starego zeszytu.
25 dag mąki
10 dag cukru
8 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
8 dag rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ( dałam całą)
szczypta soli
Rodzynki przebrać, umyć, włożyć do rondelka z herbatą i gotować 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ( u mnie keksówka ) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec 50 - 60 minut w 170-180 st. C. Zimną babkę posypać cukrem pudrem bądź polukrować.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...