Rosół zagotować. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz korzeń pietruszki. Chwilę gotować. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Części pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach).Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki. Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz maggi. Całość zabielić śmietaną i serkiem topionym. Posypać natką pietruszki.
wtorek, 15 listopada 2016
Zupa pieczarkowa
U mnie w domu zupy pieczarkowej nie było, a wszystkie jakie były, były gotowane na jedno kopyto. Więc gdy natknęłam się na przepis na tę zupę postanowiłam ugotować. Efekt okazał się rewelacyjny, teraz jest to nasza ulubiona zupa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...