Dziś proponuję Wam przekładańca budyniowego, u mnie ma taką nazwę choć występuje też pod nazwą 3 bit. Co tu dużo mówić: krem budyniowy, mleko skondensowane i bita śmietana czego chcieć więcej do szczęścia. Przepis ze starego wydania gazetki ,,Ciasta domowe".
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
250 g masła roślinnego
4 żółtka
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
500 g śmietany 30 %
2 paczki herbatników maślanych
2 paczki krakersów
2 śmietan-fixy
Masa budyniowa: szklankę mleka zmiksować z mąką i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz masłem. Do gotującego mleka wlać zmiksowaną masę i mieszając zagotować. Wykonanie: jeśli mamy mleko sokonensowane nie ugotowane to zalewamy puszkę wodą i gotujemy przez 3 godziny. Dno blachy wyłożyć herbatnikami. Na ciastka wyłożyć gorącą masę budyniową, następnie przykryć połową krakersów i rozsmarowac mleko z puszki. Przykryć pozostałymi krakersami. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami, posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Udekorować według uznania. Posypałam startą czekoladą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...