poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Pierogi z soczewicą

Pierwsze moje spotkanie z pierogami z soczewicą odbyło się u mojej siostry i bardzo mi wtedy posmakowały. Postanowiłam je zrobić sama. I oto są: najlepsze,odsmażane pierożki ale polecam także ze zrumienioną cebulką. Przepis na farsz pochodzi od mojej siostry.




Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody


Farsz:
1 1/2szklanki zielonej soczewicy
2 jajka
1 duża cebula
sól
pieprz

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Lekko zblenderować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do soczewicy. Następnie dodać jajka i przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć, od chwili wypłynięcia gotować 7 minut.


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...