Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soliok. 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
1 1/2szklanki zielonej soczewicy
2 jajka
1 duża cebula
sól
pieprz
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Lekko zblenderować. Cebulę drobno posiekać i zeszklić, dodać do soczewicy. Następnie dodać jajka i przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć, od chwili wypłynięcia gotować 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz