Śliwki w cieście są pyszne dlatego gdy nadchodzi czas zbioru śliwek najczęściej na stole ląduje właśnie ciasto ze śliwkami. To jest bardzo proste i pyszne, wystarczy zamienić śliwki na inne owoce i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Przepis z ,, Kuchni Polskiej na każdy dzień roku" Małgorzaty Caprari.
75 dag śliwek
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Śliwki wydrylować i podzielić na połówki, ułożyć na cieście. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec około 40 minut do złotego koloru.
niedziela, 18 sierpnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz