Co jak co ale dżemu z cukinii to nigdy nie jadłam, ba nawet nie wiedziałam,że można taki zrobić. Postanowiłam zaryzykować i wypróbować przepis edysi79 i oczywiście dżem wyszedł wspaniały. Jeszcze gorący wyjadałam łyżką prosto z garnka nie mogłam się powstrzymać. Naprawdę warto go zrobić bo smak jest obłędny biorąc pod uwagę to, że to dżem z cukinii. Zdjęcia zrobione jeszcze w zeszłym roku, tak jakoś wyszło, że gdzieś tam mi się zawieruszyły.
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do dużego garnka i smażyć aż cukiniowa kostka zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia zmiksować i dodać cukier, galaretki, kwasek oraz olejek. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
o takim dżemie jeszcze nie słyszałam, ale zapowiada się apetycznie :)
OdpowiedzUsuń