Bardzo dobra sałatka, uwielbiam zapach już pokrojonych i wymieszanych warzyw. Idealna do zimowego obiadu, wyciągamy wtedy słoiczek letnich warzyw i rozkoszujemy się ich smakiem. Najgorsze jest krojenie cebuli bo od razu płaczę ale w tym swój udział miał mąż. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie ale nie pamiętam już w jakiej.
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 kg papryki
1 łyżka soli
1 główka czosnku
pęczek natki pietruszki
Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
Ogórki umyć, pokroić w talarki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w słupki, czosnek w plasterki, natkę posiekać. Warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić, wymieszać z olejem. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Bardzo lubię takie sałatki i na zimę robię ich sporo. Ten przepis też muszę zanotować.
OdpowiedzUsuńwitam, na ile odstawić warzywka z solą ? :)
OdpowiedzUsuńWarzywa odstawić do momntu, aż puszczą sok.
Usuń