poniedziałek, 29 lipca 2013

Sałatka francuska

Bardzo dobra sałatka, uwielbiam zapach już pokrojonych i wymieszanych warzyw. Idealna do zimowego obiadu, wyciągamy wtedy słoiczek letnich warzyw i rozkoszujemy się ich smakiem. Najgorsze jest krojenie cebuli bo od razu płaczę ale w tym swój udział miał mąż. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie ale nie pamiętam już w jakiej.




4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 kg papryki
1 łyżka soli
1 główka czosnku
pęczek natki pietruszki

Zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pieprz ziarnisty
ziele angielskie

Ogórki umyć, pokroić w talarki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić i pokroić w słupki, czosnek w plasterki, natkę posiekać. Warzywa wymieszać, posolić, odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić, wymieszać z olejem. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą. Zakręcić. Słoiki pasteryzować 20 minut.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie sałatki i na zimę robię ich sporo. Ten przepis też muszę zanotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, na ile odstawić warzywka z solą ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa odstawić do momntu, aż puszczą sok.

      Usuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...