To są chyba jedne z moich ulubionych ogórków, które mogłabym jeść non stop. Ostre za sprawą chili dobre do zwykłych kanapek lub jako przekąska. Ogórki należy wybierać jak najmniejsze, wtedy dobrze się przegryzą. Te trochę większe przekrawam na pół. Zdjęcia z zeszłego roku bo tak jakoś nie zdążyłam wstawić w czasie zbiorów.
2 kg ogórków
1 łyżeczka chili
2 główki czosnku
10 łyżek oleju
1 szklanka wody
2 szklanki octu
1/2 kg cukru
Ogórki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół i zasypać dwoma garściami soli - zostawić na noc. Rano odcedzić, dodać czosnek i zalać podgrzanym olejem z chili, wymieszać. Zagotować wodę, ocet i cukier. Do zalewy dodać ogórki, podgrzewać do zmiany koloru. Nakładać w słoiki, zalać zalewą. Nie gotować!
piątek, 26 lipca 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz