300 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
200 g zimnego masła
tłuszcz do formy
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
1 czubata łyżeczka kakao
Masa serowa:
300 g masła
750 g chudego twarożku śmietankowego (u mnie zwykły twaróg)
3 jajka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i pokrojone masło. Ze składników zagnieść ciasto. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać zmielonymi orzechami. 3/4 porcji ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej maka, wyłożyć nim tortownicę, uformować niski brzeg. Resztę ciasta podzielić na pół, jedna porcję zagnieść z kakao. Obie porcje zawinąć w kawałki folii spożywczej i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Masa serowa: masło rozpuścić. Ser wymieszać z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie z letnim masłem (masło nie może być ani za ciepłe, ani za zimne). Masę serowa podzielić na pół. Jedna porcję wymieszać z budyniem waniliowym, a druga- z czekoladowym. Każda porcję sera włożyć do worka z grubej folii (u mnie worek cukierniczy). Worki dobrze zawiązać, w każdym odciąć jeden róg. Z masy serowej na ciasto wyciskać na zmianę jasne i ciemne okręgi, tak aby pokryły placek dwukolorowa warstwa. Odłożone ciasta wyjąć z lodówki, uformować z nich wałki o śr.1,5 cm. Pokroić na małe kawałki, rozłożyć na serze. Piec około 60 minut.