Klasyczne muffiny czekoladowe pełne czekoladowych kawałków. Najlepsze jeszcze ciepłe gdy czekolada jest jeszcze płynna, po prostu rozpływają się w ustach. Coś dla prawdziwych czekoholików. Przepis z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.
3 łyżki masła
60 -80 g gorzkiej czekolady
200 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 ml mleka
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło rozpuścić w małym garnuszku na niewielkim ogniu. Czekoladę drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i masłem. Masę jajeczną dodać do mieszaniny mąki z kakao i mieszać tak długo łyżką, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać czekoladę. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości i piec 20 -25 minut.
niedziela, 19 lutego 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...