To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykłego ot ciasto i budyń ale po prostu pyszne. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 jajka
płaska łyżka proszku do pieczenia
3 budynie czekoladowe z cukrem
1 l mleka
Z mąki, cukru, roztopionej margaryny, jajek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Jeśli jest za twarde dodać trochę mleka, podzielić na dwie równe części. Budyń ugotować na mleku, musi być gęsty. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Wylać gorący budyń, równomiernie rozprowadzić po cieście. Rozwałkować drugie ciasto i przykryć nim budyń. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w 175 st. C. Wyjąć, a po przestygnięciu włożyć do lodówki aby stężało. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...