piątek, 16 marca 2012

Ciasteczka do herbaty

Uwielbiam takie małe słodkości, które można schrupać w każdej chwili. Łatwe  i szybkie w przygotowaniu a później zostaje nam tylko delektować się ich smakiem. Przepis znalazłam kiedyś w Tele Tygodniu i postanowiłam go wypróbować od tamtej pory piekę je co jakiś czas.




2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
jajko
kostka masła
łyżeczka naturalnego jogurtu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich


Zmiksować cukier, jajko, masło, jogurt, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć razem z mąką i orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce, żeby nie kleiło się za bardzo do rąk. Odrywać małe porcje ciasta i lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C. Studzić na kratce kuchennej.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...