Uwielbiam takie małe słodkości, które można schrupać w każdej chwili. Łatwe i szybkie w przygotowaniu a później zostaje nam tylko delektować się ich smakiem. Przepis znalazłam kiedyś w Tele Tygodniu i postanowiłam go wypróbować od tamtej pory piekę je co jakiś czas.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
jajko
kostka masła
łyżeczka naturalnego jogurtu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Zmiksować cukier, jajko, masło, jogurt, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć razem z mąką i orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce, żeby nie kleiło się za bardzo do rąk. Odrywać małe porcje ciasta i lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C. Studzić na kratce kuchennej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz