Nawet przez myśl mi nie przeszło, że wytrawny tort może być tak pyszny. Idealne ciasto z serkiem i szczypiorkiem a do tego mielone mięso pychota. Przepis z książki Tadeusza Barowicza ,,Najlepsze pikantne torty".
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
jajko
12 i 1/2 dag naturalnego serka homogenizowanego
małe opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
łyżeczka soli
Nadzienie:
cebula
3 dag wędzonego boczku (dałam więcej)
30 dag mielonego mięsa wołowego ( dałam wieprzowe )
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oleju
15 dag pomidorów koktajlowych
nieduży por
1-2 łyżki gęstej śmietany ( dałam więcej )
oregano
pieprz
sól
Ciasto: serek wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać jajko, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekany szczypiorek. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Można uformować wysoki brzeg.
Nadzienie: boczek i cebulę pokroić i zrumienić na patelni na łyżce oleju. Dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dołożyć mielone mięso i usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Masę przełożyć na przygotowane ciasto. Por obrać, umyć i pokroić w krążki. Posypać nimi mięso, a na to rozdzielić śmietanę. Na wierzchu położyć przecięte na pół pomidorki ( przecięciem do spodu ). Tort piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Ciekawy przepis..
OdpowiedzUsuń