czwartek, 17 maja 2012

Naleśniki z szynką i serkiem ze szczypiorkiem

Naleśniki uwielbiam w każdej postaci na słodko, na wytrawnie lub jako krokiety. Te naleśniki są idealne na kolację lub śniadanie. Przepis z ,,Soli i pieprzu" nr. 2/2012.


Ciasto:
400 ml mleka
3 jajka
sól
1 łyżeczka oleju
150-170 g mąki (u mnie 200 g)
olej do smarowania patelni

Nadzienie:
200 g gotowanej szynki w plastrach
1 pęczek szczypiorku
250 g półtłustego białego sera
150 g serka homogenizowanego
2 łyżki śmietany 12%
1 obrany ząbek czosnku
pieprz

Mleko wymieszać z jajkami, szczyptą soli i olejem. Mieszając, stopniowo wsypywać tyle mąki, by uzyskać gęste, płynne ciasto. Odstawić na około 20 minut. Szynkę pokroić w szerokie paski. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek rozgnieść, rozetrzeć z odrobiną soli. Sery wymieszać ze śmietaną (biały ser przecisnęłam przez praskę) na gładką masę, doprawić czosnkiem i pieprzem, ewentualnie solą. Rozgrzaną patelnię smarować olejem, wlewać porcje ciasta i kolejno smażyć naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony.Odstawić w ciepłe miejsce. Naleśniki posmarować masą serową, rozłożyć na niej szynkę, posypać szczypiorkiem i złożyć w kopertę lub zrolować.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...