Uwielbiam słodkie przetwory na zimę. Lubię na śniadanie zjeść świeżutką chałkę z masłem i dżemem, wtedy lato wraca do mnie choć na dworze zimno. Ten dżemik jest zwyczajny ale bardzo pyszny, polecam.
1 kg oczyszczonego rabarbaru
40-50 dag cukru
Oczyszczony rabarbar kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż puści sok. Po tym czasie zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy płomień do minimum i smażymy do porządanej konsystencji (u mnie około 30 minut), można zmiksować na mus. Gorące nakładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoiczków po 200g.
czwartek, 14 czerwca 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...