Pamiętam, że orzeszki pojawiały się na większości ważniejszych uroczystości. W końcu upolowałam patelnię do orzeszków i mogę trochę poszaleć. Tutaj są z nadzieniem kajmakowym bo masa którą wcześniej robiłam była dobra ale orzeszki nie mogły postać zbyt długo na stole bo masa się rozpływała. Orzeszki są pyszne i gdy się już zje jednego to nie można przestać.
Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
3/4 margaryny
2 żółtka
1/2 łyżki sody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu
Wszystko razem zagnieść i formować małe kulki. Piec 2-3 minuty z obu stron.
Masa:
mleko skondensowane słodzone gotowane
masło
Masło zmiksować i dodawać po łyżce mleko skondensowane. Nadziewać połówki orzeszków masą.
piątek, 16 listopada 2012
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...