Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".
100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Uwielbiam miód, a takie miodowe ciasto musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWcale nie takie zwyczajne :) Pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńwłaśnie wstawiłam ciasto do piekarnika o 15.10 zdam relację :D
OdpowiedzUsuńok właśnie skonsumowałam 2 kawałki i muszę przyznać, że wyszło pysznie! choć dodałam łyżeczkę więcej proszku do pieczenia i ciasto wyrosło dość spore :P dzieki za fajny przepis, expresowe smaczne ciasto!:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńA to masło, to ma być rozpuszczone? Bo inaczej ciężko wymieszać ;)
UsuńJa rozpuściłam razem z miodem,polecam 😁
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńMoże mogłabyś dodać drugą wersję tego przepisu, taką na większą, porządną blachę? :) Chętnie bym zrobiła go więcej, ale nie jestem pewna, jak wszystko pozwiększać i ile powinno się piec w takim wypadku. No i w ogóle chcę wiedzieć, że nic nie zepsuję ;] Mam na myśli na przykład taką 23x25cm (ja taką mam).
OdpowiedzUsuńTo sobie proporcje, zwiększ,chyba,że to problem ������
UsuńEwo, ja piekłam z tych proporcji na blaszce 30x25 - najmniejszej, jaką znalazłam w domu - i też poszło :) Ociupinkę niższe, ale przyzwoicie wyrośnięte, puchate, smaczne :D Trzeba tylko uważać, żeby się nie przypiekło za mocno. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za przepis :) właśnie się zajadam pysznym ciastem :) Piekłam w dużej blaszce , wszystkie składniki podwoiłam , ciasto wyszło idealne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam ciasto z piekarnik! Wyszło idealnie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Szukałam przepisu na miodowe na margarynie, a nie na oleju. Uhmmm pysznie wyszło. ^^
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, upiekłam nie raz!
OdpowiedzUsuńA u mnie wyszlo dosc zbite i twardawe... dalam 2 lyzeczki proszku i nie wyroslo zbytnio... hmm dodalam do srodka orzechy wloskie pokruszone
OdpowiedzUsuńU mnie też właśnie zbite i twarde. Podobno miód utwardza ciasta. A może to wina mąki? Ja użyłam 450.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju ciast, jednak takie z wykorzystaniem czekolady najbardziej mi odpowiadają. Właśnie dlatego polecam każdemu przepisy na desery z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl ponieważ prawidłowe wykorzystanie czekolady ma ogromne znaczenie w kontekście deserów.
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam do piekarnika, zobaczymy co z tego będzie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne i mięciutkie. Świetnie pasuje do mleka :-). Trudno się oderwać.
OdpowiedzUsuń