Ciasta z owocami wprost uwielbiam. Każde, czy to kruche, ucierane, drożdżowe czy zwykły biszkopt z owocami. To ciasto jest pochwałą prostoty, można w nim zmieniać dowolnie owoce i o każdej porze roku delektować się tym pysznym ciastem. Przepis z mojego starego zeszytu.
25 dag masła
2 szklanki mąki
szklanka cukru
torebka budyniu śmietankowego
3 jajka
mus owocowy lub świeże owoce ( u mnie truskawki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka, wsypać proszek, budyń i mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Tortownicę posmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć jedną część ciasta, a na nią owoce i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 40 minut w 160 st. C.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...