Puree z dyni to podstawa wielu naszych jesiennych wypieków. Puree jest bardzo proste w wykonaniu bo wystarczy ją tylko upiec, choć można też ją ugotować na parze. Ja wolę jednak pieczoną. A jutro zapraszam na pyszne gofry z dynią.
dynia, dowolna ilość
Dynię umyć, wydrążyć łyżką nasiona. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec około godziny w 180 st. C, aż dynia będzie miękka (można sprawdzić widelcem). Upieczoną dynię ostudzić, usunąć skórkę i zmiksować blenderem na puree. Dynię można przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić.
poniedziałek, 21 września 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...