Bułeczki robione na podstawie przepisu na bułeczki z kardamonem tylko tym razem z rodzynkami. Bardzo dobre i te rodzynki mm... Przepis z książki ,,Siedem rodzajów ciast" Icy Provkok.
150 g margaryny lub masła
500 ml mleka
50 g drożdży
1\2 łyżeczki soli
100-150 g cukru
ok. 1 kg mąki
200 g rodzynek
Do posmarowania:
1 jajko
Roztop tłuszcz w garnku, dodaj mleko i podgrzej do temperatury ok. 37 st. C. Odlej trochę płynu do oddzielnego naczynia (najlepsza będzie duża miska) i rozpuść w nim drożdże. Dodaj resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i ok. 3\4 przygotowanej mąki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie, następnie dodaj mąkę, oszczędzając ok. 1\2 szklanki na posypanie ciasta i stolnicy. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Posyp powierzchnię ciasta mąką, aby nie wyschło, nakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Poczekaj, aż urośnie do podwójnej objętości. Wyrabiaj ciasto w naczyniu jeszcze przez kilka minut, następnie przełóż je na posypaną mąką stolnicę. Dodaj resztę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od rąk. Podziel je na trzy części, każdą pokrój na równe kawałki i formuj z nich równe i gładkie kulki, początkowo mocniej przyciskając, a następnie lekko tocząc je po powierzchni stolnicy. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.Kiedy podwoją objętość, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w środkowej części piekarnika przez 8-10 minut.
wtorek, 13 marca 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz