Placuszki z cukinii robię podobnie do placków ziemniaczanych. Są naprawdę pyszne idealne na ciepłą kolację. Proporcję można samemu zmieniać.
2 cukinie
2 jajka
mąka
sól
pieprz
Cukinię umyć, odkroić końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać jajka i tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszcz z obydwu stron na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
bardzo lubię te placuszki, ostatnio jem je chyba prawie codziennie:D
OdpowiedzUsuńRobiłam je po raz pierwszy i wyszły mi rewelacyjnie :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń