wtorek, 23 lipca 2013

Ogórki korniszone

W mojej spiżarni nie może oczywiście zabraknąć korniszonych. Bo cóż nam najlepiej smakuje zimą jak nie własne przetwory. Nie są one ani za dlelikatne, ani też za ostre dla mnie w sam raz.





4 l wody
0,5 l octu
0,5 szklanki soli
0,5 szklanki cukru
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
marchewka


Ogórki umyć, osuszyć i ułożyć w wyparzonych, suchych słoikach. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą, zielem gorczycą i marchewką obraną i pokrojoną na ćwiartki. Ogórki zalać zalewą pasteryzować 10 - 15 minut od chwili zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...