niedziela, 21 lipca 2013

Konfitura porzeczkowa

Pyszna konfitura z czarną herbatą, łatwa a jak cieszy w zimowe, długie wieczory dodana na przykład do herbaty. Jeszcze lepiej smakuje ze słodką bułeczką z masłem, pycha. Przepis z gazety ,,Takie jest życie".





60 dag czarnych porzeczek
40 dag cukru żelującego 2:1
200 ml czarnej herbaty
2,5 łyżki likieru z czarnej porzeczki
sok z 3/4 cytryny

Jagody porzeczek oderwać od gałązek. Wymieszać owoce z cukrem żelującym, herbatą, likierem i sokiem z cytryny. Mieszając gotować 3 minuty. Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...