Dżem z czarnej porzeczki to jeden z moich ulubionych. Taki ze sklepu nie może się równać z takim zrobionym samodzielnie. A gdy przychodzą długie zimne miesiące to taki słoiczek od razu poprawia nam humor, to taki promyczek lata zamknięty w słoiczku.
1 kg oczyszczonych czarnych porzeczek
50 - 60 dag cukru
Oczyszczone porzeczki opłukać i osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na conajmniej godzinę. Po tym czasie garnek umieścić na małym gazie i smażyć do porządanej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Można też część lub wszystkie owoce zmiksować jeżeli nie lubimy kawałków owoców. Gorące przekładać do słoików, zakręcać i odstawić do góry dnem na 10 minut (dodatkowo przykrywam słoiki ręcznikiem).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
pycha:)
OdpowiedzUsuń