Jeżeli tak jak ja macie za dużo pomidorów to polecam wykorzystać te jeszcze zielone do sałatki. Jest naprawdę dobra.
1 kg ogórków
1 kg zielonych pomidorów
1 kg kapusty białej
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
łyżka soli
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
0,5 l wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
Umyte ogórki, pomidory i marchewkę pokroić w plastry, cebulę w pół krążki a kapustę poszatkować. Posolić, odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. W dużym garnku zagotować wodę z octem i cukrem. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Gdy warzywa puszczą sok przełożyć je do zalewy i zagotować. Gorące włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz