Owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką to jest coś co naprawdę lubię. Jagodowe crumble robiłam pierwszy raz ale smakuje znakomicie i pewnie co roku będzie wracało na mój stół. Godne wypróbowania póki są jeszcze jagody. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 8/11.
400 g jagód
100 g mielonych migdałów
150 g mąki tortowej
150 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
100 g masła
Jagody umyć i osuszyć. Włożyć do 4 porcelanowych foremek ( u mnie forma na tartę ). Migdały uprażyć na złoto. Wystudzić i oprószyć jagody. Mąkę wymieszać z cukrem,cynamonem oraz miękkim masłem i zagnieść kruszonkę. Posypać jagody. Piec 20 minut w 180 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńświetnie że dodałaś cynamon, on podbija najlepiej na świecie smak jagód <3
OdpowiedzUsuńświetne crumble, idealnie wpasowuje się w mój tegoroczny jagodoholizm :D