Ciąg dalszy jagodowego szaleństwa, tym razem jagodzianki z przepisu Liski, rewelacyjne. Robiłam je już dwa razy i wciąż nie mam dosyć. Nie dosyć, że jest tam wanilia to jeszcze skórka cytrynowa (zamieniłam na pomarańczową), połączenie które mi naprawdę smakuje.
Zaczyn:
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka (
szklanka o pojemności 200 ml )
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru
ciasto:
120 g masła o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki skórki z cytryny ( u mnie pomarańczowa)
3,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
jagody
cukier waniliowy
cukier
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 minutach dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią (przykryłam bawełnianą ściereczką) i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut. Następnie podzielić ciasto na 15 części (robiłam mniejsze i wyszło mi ich trochę więcej), z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Poproszę taką do kawy :)
OdpowiedzUsuńpiękne jagodzianki! takie okrąglutkie :)
OdpowiedzUsuń