Zwyczajne pulpety ale z jaką odmianą w postaci mozzarelli. Danie jest banalnie proste i wyjdzie wspaniale nawet początkującym. Miłe zaskoczenie po zwykłych kotletach ,a wystarczy dodać kilka prostych składników i odmienimy całe danie. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" nr. 11\ 2010.
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie wieprzowe)
50 g gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka keczupu
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka (850 g) pomidorów bez skórki
125 g mozzarelli
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso wymieszać ze śmietaną, keczupem, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki. Smażyć ok. 5 minut na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy ze wszystkich stron. Wyjąć. Na reszcie oliwy dusić ok. 5 minut cebulę i czosnek. wymieszać z koncentratem i pomidorami. Włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Sos doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kawałki i roztopić w sosie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz