4 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej (dałam pszenną)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/3 szklanki mąki tortowej (dałam pszenną)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa
i wierzch:
500 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 łyżki żelatyny
1 opakowanie delicji jagodowych w białej czekoladzie (u mnie w ciemnej czekoladzie)
2 galaretki jagodowe( u mnie niebieskie)
biała polewa do ciast lub biała czekolada
500 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 łyżki żelatyny
1 opakowanie delicji jagodowych w białej czekoladzie (u mnie w ciemnej czekoladzie)
2 galaretki jagodowe( u mnie niebieskie)
biała polewa do ciast lub biała czekolada
Biszkopt: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier,
żółtka i ocet.Obie mąki połączyć z proszkiem do
pieczenia przesiać przez sitko do ubitych białek.
Delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy około 40 minut w
temperaturze 170-180 st. C. Upieczony
biszkopt nasączyć przegotowaną
wodą z sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym.Wierzch
biszkoptu posmarować dżemem jagodowym. Galaretki
przygotować w 700ml gorącej wody. Odstawić do
wystygnięcia. Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier
puder. Żelatynę
przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzoną, ale
jeszcze nietężejącą, wlać do ubitej śmietany, cały czas
miksując. ¾
masy wylać na biszkopt, wyrównać. Na wierzchu poukładać
delicje jagodowe, zalać resztą masy. Czynność tą trzeba
wykonywać bardzo szybko i sprawnie, ponieważ masa
śmietanowa szybko tężeje. Wierzch
ciasta zalać tężejącą galaretką i gdy zastygnie,
udekorować polewą z białej czekolady.
pysznie wygląda:) ładne kolorki:)
OdpowiedzUsuń