Przepyszny torcik z rabarbarem, który idealnie łączy kwaskowaty rabarbar i słodziutką, delikatną piankę bezową. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia i obawiałam się, że wyjdzie po prostu zakalec ale upiekło się idealnie. Natomiast rabarbar z dodatkiem śmietany zachwycił mnie smakiem i delikatnością, więc jak ktoś ma w nadmiarze rabarbaru to szczerze polecam ten torcik. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" .
Ciasto ucierane:
200 g miękkiego masła lub margaryny
200 g cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
200 g mąki
Nadzienie:
300 g rabarbaru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek śmietany
50 g cukru pudru
Beza:
3 białka
100 g cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem. Ciasto: masło lub margarynę ucierać z cukrami, aż się rozpuszczą i powstanie kremowa masa. Kolejno dodać jajka, każde dokładnie utrzeć z masą. Wsypać mąkę, krótko wymieszać. Ciasto wylać do formy, wygładzić, piec około 30 minut. Wystudzić w formie. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 st. C. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać 3 łyżki wody, dusić 1-2 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka wlać do metalowej miski, wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i cukrem pudrem. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, ubić mikserem na puszystą masę. Wyjąć z kąpieli, wymieszać z rabarbarem. Przygotowaną masę rozłożyć na cieście. Ciasto piec około 25 minut. Wyjąć a temperaturę zwiększyć do 250 st. C. Beza: białka ubić na sztywną pianę, wsypując porcjami przesiany cukier puder. Pianę nałożyć łyżką na upieczone ciasto. Tort wstawić do piekarnika, krótko zapiekać, do momentu, aż beza nabierze jasnobrązowego koloru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńOryginalny, ciekawy przepis. Uwielbiam rabarbar, więc z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest naprawdę pyszny.
Usuń