500g
rabarbaru
300g
drobnego cukru
150g
mąki pszennej
1
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta
soli
1
łyżeczka mielonego cynamonu
155g
drobnej kaszki kukurydzianej
2
duże jajka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
125g
miękkiego masła
250ml
jogurtu naturalnego
Rabarbar
pokroić na na małe kawałeczki (0,5-1 cm). Zasypać 100g cukru i
odłożyć na czas przygotowywania ciasta. Wymieszać mąkę z kaszą
kukurydzianą, solą, sodą i cynamonem. Jajka rozkłóć lekko
widelcem z ekstraktem waniliowym. W większym naczyniu utrzeć masło
z resztą cukru, a następnie stopniowo dodawać jajeczną mieszaniną
bez przerwy ucierając. Dodać sypkie składniki na przemian z
jogurtem tylko do połączenia składników. Na końcu dodać
rabarbar razem z sokiem który puścił i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180°C
piekarnika i piec ok 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
odstaw w formie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
bardzo fajne połączenie:)
OdpowiedzUsuń