Przejdź do głównej zawartości

Ciasto migdałowe

Ciasto idealne do herbatki, bardzo szybkie w przygotowaniu. A gdy chcemy nadać mu wyjątkowy smak możemy polać go ulubioną polewą albo przełożyć go kremem. Przepis pochodzi z książki Wendy Hobson ,, Tysiąc klasycznych ciast i ciasteczek"




100 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego


Ucieramy masło lub margarynę z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, mieszając, po czym wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt oraz aromat migdałowy i mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym uprzednio do180 stopni C, aż delikatnie zbrązowieje i będzie sprężyste w dotyku. Zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.

Komentarze

  1. Moje dziecko uwielbia takie ciasta! Mógłby je jeść na kilogramy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.