poniedziałek, 31 stycznia 2011

Ciasto migdałowe

Ciasto idealne do herbatki, bardzo szybkie w przygotowaniu. A gdy chcemy nadać mu wyjątkowy smak możemy polać go ulubioną polewą albo przełożyć go kremem. Przepis pochodzi z książki Wendy Hobson ,, Tysiąc klasycznych ciast i ciasteczek"




100 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego


Ucieramy masło lub margarynę z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, mieszając, po czym wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt oraz aromat migdałowy i mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym uprzednio do180 stopni C, aż delikatnie zbrązowieje i będzie sprężyste w dotyku. Zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.

1 komentarz:

  1. Moje dziecko uwielbia takie ciasta! Mógłby je jeść na kilogramy!

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...