Ciasto idealne do herbatki, bardzo szybkie w przygotowaniu. A gdy chcemy nadać mu wyjątkowy smak możemy polać go ulubioną polewą albo przełożyć go kremem. Przepis pochodzi z książki Wendy Hobson ,, Tysiąc klasycznych ciast i ciasteczek"
100 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Ucieramy masło lub margarynę z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, mieszając, po czym wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt oraz aromat migdałowy i mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym uprzednio do180 stopni C, aż delikatnie zbrązowieje i będzie sprężyste w dotyku. Zostawiamy w formie na około 10 minut, po czym wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Moje dziecko uwielbia takie ciasta! Mógłby je jeść na kilogramy!
OdpowiedzUsuń