środa, 18 kwietnia 2012

Pikantne skrzydełka

Ostatnio dosyć często na obiad robię te oto skrzydełka w miodowo-cytrynowej marynacie. Nie licząc czasu na marynowanie przyrządza się je bardzo szybko.Przepis z ,,Soli i pieprzu" z numeru 3/2011.




16 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
niewielka ilość pieprzu cayenne
1 łyżka posiekanego rozmarynu (u mnie suszony)
sól


Skrzydełka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, ostrą papryką, oliwą z oliwek, pieprzem cayenne i rozmarynem. Skropić skrzydełka i odstawić na około 2 godziny. Oprószyć z obu stron solą. Piec pod rozgrzanym grillem piekarnika około 25 minut, aż będą złotobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...