Uwielbiam ciasta piaskowe i ucierane. Ostatnio naszła mnie ochota na zwyczajne ciasto, padło na babkę. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Idealna na podwieczorek ze szklanką herbaty. Przepis pochodzi z ,,Naj".
4 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
aromat waniliowy
2 łyżki kakao
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Stale miksując, dosypać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie wlać margarynę i aromat waniliowy (kilka kropel). Odłożyć 1/3 ciasta, zmiksować z kakao. Na dno natłuszczonej i oprószonej mąką formy (u mnie silikonowa) wylać ciemne ciasto, następnie białe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (u mnie 175 st.C) i piec 1 godzinę. Piekłam 45 minut, trzeba sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowa. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Ale ma super kształt ta babka!:)
OdpowiedzUsuń