Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej (dałam pszenną)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa bananowa:
1 l nektaru bananowego z kartonika
2 czubate łyżki masła
2 budynie bananowe
2 galaretki żółte
Dodatkowo:
banany
galaretka cytrynowa
Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, żółtka i ocet.Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez sitko do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy około 40 minut w temperaturze 170-180 st. C. Masa bananowa: na nektarze bananowym ugotować budyń z dodatkiem masła, następnie wsypać suche galaretki ,dobrze wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, jeden krążek biszkoptu kładziemy na dno tortownicy,wykładamy połowę gorącej masy, przykrywamy biszkoptem i wylewamy pozostałą część masy. Na wystudzone ciasto układamy pokrojone banany, zalewamy galaretką rozpuszczoną w 400ml wody.
Ciasto wkładamy do lodówki,aby dobrze stężało.
O banany! To coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńWierzch wygląda imponująco :-)
OdpowiedzUsuńW ogóle całe ciasto wygląda ciekawie! I musi nieźle smakować, banany i kakaowy biszkopt...mmm!