wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto bananowy nektar

To ciasto to coś dla wielbicieli bananów. Biszkopt kakaowy przełożony pyszną masą bananową, a uwieńczeniem są banany i galaretka na wierzch to po prostu niebo w gębie. Przepis wyszperany na WŻ.





Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej (dałam pszenną)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa bananowa:
1 l nektaru bananowego z kartonika
2 czubate łyżki masła
2 budynie bananowe
2 galaretki żółte

Dodatkowo:
banany
galaretka cytrynowa


Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, żółtka i ocet.Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez sitko do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy około 40 minut w temperaturze 170-180 st. C. Masa bananowa: na nektarze bananowym ugotować budyń z dodatkiem masła, następnie wsypać suche galaretki ,dobrze wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, jeden krążek biszkoptu kładziemy na dno tortownicy,wykładamy połowę gorącej masy, przykrywamy biszkoptem i wylewamy pozostałą część masy. Na wystudzone ciasto układamy pokrojone banany, zalewamy galaretką rozpuszczoną w 400ml wody.
Ciasto wkładamy do lodówki,aby dobrze stężało.

2 komentarze:

  1. Wierzch wygląda imponująco :-)
    W ogóle całe ciasto wygląda ciekawie! I musi nieźle smakować, banany i kakaowy biszkopt...mmm!

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...