Przejdź do głównej zawartości

Udka z cytryną

Święta, święta i po świętach, minęły w ekspresowym tempie i pora wrócić do rzeczywistości. Na obiad polecam udka  w czosnkowo-rozmarynowej marynacie z cytryną. Niesamowite połączenie składników daje zachwycający efekt dla naszych kubków smakowych. Przepis pochodzi z ,,Soli i Pieprzu" 11/2011.





6 udek z kurczaka
3 łyżeczki igieł rozmarynu (u mnie suszony)
2 ząbki czosnku
4 cytryny
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
150 g szalotek (dałam małe cebule)
200 ml bulionu warzywnego

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół. Rozmaryn drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać i wymieszać z rozmarynem. Natrzeć mięso, lekko unosząc skórę. Cytryny polać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Z jednej zetrzeć skórkę, na tarce o małych oczkach, a z dwóch wycisnąć sok. 8 łyżek soku wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Mięso polać cytrynową oliwą, a następnie wstawić na około 3 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Szalotki obrać. Dwie cytryny pokroić w cienkie plastry. Udka razem z marynatą przełożyć do głębokiej blachy. Oprószyć solą i pieprzem. Między mięso włożyć szalotki i plastry cytryny. Piec około 20 minut. Wlać bulion i piec jeszcze 30 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.