6 udek z kurczaka
3 łyżeczki igieł rozmarynu (u mnie suszony)
2 ząbki czosnku
4 cytryny
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
150 g szalotek (dałam małe cebule)
200 ml bulionu warzywnego
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół. Rozmaryn drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać i wymieszać z rozmarynem. Natrzeć mięso, lekko unosząc skórę. Cytryny polać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Z jednej zetrzeć skórkę, na tarce o małych oczkach, a z dwóch wycisnąć sok. 8 łyżek soku wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Mięso polać cytrynową oliwą, a następnie wstawić na około 3 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Szalotki obrać. Dwie cytryny pokroić w cienkie plastry. Udka razem z marynatą przełożyć do głębokiej blachy. Oprószyć solą i pieprzem. Między mięso włożyć szalotki i plastry cytryny. Piec około 20 minut. Wlać bulion i piec jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz