Przejdź do głównej zawartości

Klopsiki w sosie koperkowym


Szukałam czegoś na obiad, miałam na coś ochotę ale nie wiedziałam do końca na co. Na blogu Kasi natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Efekt okazał się naprawdę pyszny, mężulek sięgał ciągle po dokładkę, więc na pewno kiedyś jeszcze powtórzę te klopsiki.




1,2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
2 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerstwe bułki
vegeta
sól
pieprz

Sos:
2-3 pęczki kopru
5 szklanek bulionu warzywnego
kubek śmietany
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz


Zmielić lub drobno posiekać czosnek i cebulę. Czerstwe bułki namoczyć w wodzie i kiedy są już miękkie, wycisnąć z nich wodę i dodać do mięsa. Wbić 2 jajka, dodać 2 łyżeczki vegety, odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Wszystko należy dokładnie wyrobić rękoma. Jeśli mięso jest za rzadkie można dodać bułki tartej. Mokrymi rękoma formować kulki dowolnej wielkości. Klopsiki obtaczać w mące i podsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Przygotować sos: zagotować bulion, dodać do niego śmietanę rozrobioną z mąką i solą. Przed wlaniem śmietany z mąką, dodać kilka łyżek bulionu. Zagotować. Sos nie powinien być ani za gęsty ani za rzadki. Wrzucić posiekany koperek. Do sosu wrzucić klopsiki i całość gotować na małym ogniu jeszcze około 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.