2 opakowania budyniu waniliowego
190 g mąki ziemniaczanej1/2 proszku do pieczenia
3 jajka
starta skórka z 1/2 cytryny
1 cukier waniliowy
200 g cukru pudru
250 ml oleju
200-250 g mrożonych owoców (u mnie maliny i jagody)
cukier puder do obtoczenia owoców
Budynie wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielić. Żółtka wymieszać ze skórką z cytryny, potem ubić, stopniowo wsypując cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dalej ubijając cienką strużką wlać olej. Wsypać budyń z mąką, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, po łyżce dodawać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do połowy wysokości. Zamrożone owoce obtoczyć w cukrze pudrze, rozłożyć na cieście, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170 st. C około 25 minut.
Szkoda,że nie mam w zamrażalce żadnych owoców. Podoba mi się ten dodatek budyniu;)
OdpowiedzUsuń