wtorek, 15 maja 2012

Pierogi ruskie

Pierogi to jest coś co kocham chyba najbardziej, a do tego ruskie mm... Więc i tutaj nie powinno zabraknąć przepisu na nie, choć pewnie większość z Was ma jakiś wypróbowany przepis ja dzielę się z Wami moim. Nie mogłabym nie dodać, że ciasto i nadzienie robił mój mąż, jemu wychodzi najlepsze.



Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
odrobina soli
ok. 1 szklanka ciepłej wody


Nadzienie:
1/2 kg ziemniaków
20 - 30 dag białego sera nie mielonego
2 cebule
olej
sól
pieprz

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, a środku zrobić wgłębienie i wbić jajko, posolić i dolać tyle wody aby powstało miękkie ciasto. Zagnieść. Nadzienie: Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę razem z serem. Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem aby było pikantne. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć, od chwili wypłynięcia gotować 7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...