150 g masła albo margaryny
150 g brązowego cukru
150 g czekolady deserowej
2 banany, rozgniecione
3 jajka, roztrzepane
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpuszczamy masło lub margarynę z cukrem i czekoladą. Zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy banany, jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i pieczemy 1 godzinę w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 st. C, do suchego patyczka. Zostawiamy ciasto w formie na 5 minut, a potem wykładamy na kratkę kuchenną i studzimy.
Czekolada i banany to duet idealny:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie super wybór, pyszny, czekoladowy, bananowy...
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys podobne, bylo pyszne, twoje prezentuje sie rownie cudownie! Polaczenie bananow i czekolady to zawsze strzal w dziesiatke.
OdpowiedzUsuń