niedziela, 15 lipca 2012

Schab po cygańsku

Co zrobić ze schabu? Po raz kolejny kotlety. Świetną alternatywą na wykorzystanie schabu jest zapieczenie go z warzywami, majonezem i serem, pycha. Przepis znaleziony na tym blogu.




6 plastrów schabu
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.  Układamy je równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją także na  plasterki lub pół plasterki. Rozkładamy na marchewce. Warzywa posypujemy papryką i ziołami. Schab rozbijamy, delikatnie solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Schab smarujemy 3-4 łyżkami majonezu tak, aby cały był nim przykryty. Następnie posypujemy tartym żółtym serem.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową  lub pokrywką od naczynia (jeśli taką posiadamy)i pieczemy w 190 st. C  przez 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.


1 komentarz:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...