Przejdź do głównej zawartości

Schab po cygańsku

Co zrobić ze schabu? Po raz kolejny kotlety. Świetną alternatywą na wykorzystanie schabu jest zapieczenie go z warzywami, majonezem i serem, pycha. Przepis znaleziony na tym blogu.




6 plastrów schabu
  • 3-4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.  Układamy je równomiernie na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją także na  plasterki lub pół plasterki. Rozkładamy na marchewce. Warzywa posypujemy papryką i ziołami. Schab rozbijamy, delikatnie solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Schab smarujemy 3-4 łyżkami majonezu tak, aby cały był nim przykryty. Następnie posypujemy tartym żółtym serem.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową  lub pokrywką od naczynia (jeśli taką posiadamy)i pieczemy w 190 st. C  przez 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.