wtorek, 12 lipca 2016

Ogórki kwaszone

Sezon ogórkowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć ogórków. Zaczynam od kwaszonych jak co roku potem będzie pora na inne przetwory z ogórków, a tymczasem zostawiam Was z tymi pysznymi ogórkami.



ogórki
czosnek
chrzan
liście czarnej porzeczki lub wiśni
koper

Zalewa:
1 łyżka soli
1 l wody


Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach razem z obranym czosnkiem, chrzanem, liśćmi i koprem. Przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy ogórki i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...