wtorek, 12 lipca 2016

Ogórki kwaszone

Sezon ogórkowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć ogórków. Zaczynam od kwaszonych jak co roku potem będzie pora na inne przetwory z ogórków, a tymczasem zostawiam Was z tymi pysznymi ogórkami.



ogórki
czosnek
chrzan
liście czarnej porzeczki lub wiśni
koper

Zalewa:
1 łyżka soli
1 l wody


Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach razem z obranym czosnkiem, chrzanem, liśćmi i koprem. Przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy ogórki i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...