Szukałam przepisu na łazanki, które w smaku przypominałyby te ze szkoły bo bardzo mi smakowały. Te są do nich nieco podobne ale nie takie jak tamte, chociaż bardzo dobre i już nie raz je robiłam. Gorąco polecam na bezmięsny obiad lub kolację. Przepis pochodzi z Wielkiego Żarcia.
600 g białej kapusty
400 g pieczarek
150 g makaronu łazanki
olej
sól
pieprz
ostra papryka czosnek granulowany
1/4 szklanki wody
Kapustę poszatkować, zasypać przyprawami (sól, pieprz, papryka, czosnek), polać olejem. Wymieszać i zostawić na godzinę do zmięknięcia. Pieczarki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pieprzem. Kapustę włożyć do garnka i poddusić pod przykryciem przez kilka minut razem z 1/4 szklanki wody. Później dodać pieczarki, wymieszać i dusić, aż odejdzie cały płyn. Doprawić, jeśli trzeba. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić, przelać zimną wodą i wymieszać z kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz