cebula
75 g gotowanej szynki
2 łyżki oliwy
200 g mąki z pełnego przemiału ( u mnie zwykła pszenna )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajko
150 g twarogu
4 łyżki mleka
2 łyżki startego ementalera
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka drobno posiekanego tymianku ( u mnie suszony )
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formy wyłożyć papilotkami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć szynkę i cebulę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać jajko, twaróg, mleko, ser, sól i pieprz. Dodać cebulę, szynkę i zioła. Masę twarogowo-serową dodać do masy mącznej, całość wymieszać, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 -25 minut na złotobrązowy kolor.
uwielbiam wytrawne muffiny, a zioła idealnie do nich pasują
OdpowiedzUsuń