pół kilograma wieprzowiny bez kości pokrojonej w paski
Marynata:
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki wina Shaoxing lub wytrawnej sherry (pominełam)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
4 ząbki czosnku posiekane
Sos:
szklanka wywaru z kurczaka
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
6 łyżeczek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
6 łyżek ketchupu
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżeczek pasty chilli
1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
2 łyżeczki oleju sezamowego ( dałam zwykły)
2 łyżki oleju
2 cebule pokrojone w grubą kostkę
papryka zielona pokrojona w grubszą kostkę ( pominełam )
papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę (dałam dwie czerwone papryki )
pół pęczka dymki posiekanego
pół puszki ananasa pokrojonego w kostkę
Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, dodajemy mięso i odstawiamy na 25 minut. W tym czasie w osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. W woku (smażyłam na patelni) rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy paprykę, cebulę, i dymkę, cały czas mieszając przez około 4 minuty. Odkładamy na bok. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy mięso z marynatą, smażymy bez mieszania przez 1-2 minuty, a następnie 3-4 minuty mieszając, lub do momentu aż wieprzowina będzie gotowa. Dodajemy warzywa, ananasa, wlewamy sos. Zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać odrobinę skrobi i ponownie zagotować sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz